Beskärning av prydnadsbuskar
Många buskar och träd går att beskära på vårvintern, ända fram tills lövsprickningen börjar. Det finns dock en del undantag. Avenbok, björk, bok, lönn, körsbär, kastanj, mullbär, plommon, valnöt och magnolia bör man helst beskära på sensommaren. För att en buske inte ska bli alltför stor är det bra om man gallrar den regelbundet. Här är tre olika sätt av gallring:
Kraftig gallring
Görs när man har en buske som inte blivit beskuren på länge så att den blivit mycket risig och tät. Går till genom att man tar bort de grövsta grenarna ända vid marken. I täta grenpartier kan man även ta bort en del skott så att busken blir lite luftigare. Skär då alltid precis över en förgrening, då blir det som en naturlig fortsättning på den inkortade grenen. Korta in de grenar som är mycket långa.
Lätt gallring
Görs på liknande sätt som den kraftiga gallringen, fast man tar bort ett färre antal grenar. Att gallra en buske på det här sättet varje eller vartannat år är det bästa för att undvika att busken blir alltför tät och risig efter en tid.
Bild: http://www.mobackes.se/Produkter/buskar.htm
Total nedskärning
Kan göras om busken blivit såpass tät att den inte längre går att gallra. Nedskärningen görs i 3 steg:
1. Skär ner alla grenarna till ca 20cm över marken. Varje gren ska klippas precis över en knopp.
2. Första året efter beskärningen får busken fullt med nya skott.
3. Gallra bort hälften av dessa skott året därpå, annars fins det risk för att busken blir för tät. Tänk på att om du gör en total nedskärning av en sort som blommar på tvååriga eller äldre skott blir det ingablommor på busken det första året efter att busken skurits ner. Ölandstok, kornell och vanlig häckberberis är några exempel på buskar som mår bra av en total nedskärning ibland.
Ölandstok. Har inget emot en ordentlig klippning ibland!
Bild: http://www.balanssport.se/balanssport.php?title=%C3%96landstok