Moriska kulturen 700-1300 talet

Här kommer ett första inlägg om trädgårdens historia:

Det var när mohamedanerna erövrade den Pyreneiska halvön, nuvarande Spanien, där de kallades Morer som den Moriska kulturen startade. Så nu hade alltså trädgårdskonsten kommit även västerut.

Under den moriska tiden ville man att trädgårdarna skulle ha mycket grönska och vatten och om man vill se hur en sådan trädgård ser ut kan man besöka Alhambra eller Generalife som ligger i södra Spanien, Granada.

Jag kan berätta lite om både Alhambra och Generalife. Men jag börjar med Alhambra. Alhambra, som betyder ”den röda” är ett kungapalats. Palatset är av röd sten och ligger på en klippa i utkanten av Granada och det fullbordades på 1300 talet. Byggnaderna är grupperade runt olika trädgårdar och de mest berömda trädgårdarna är Myrtengården och lejongården. I anslutning till audiensavdelningen ligger Myrtengården med en myrtenomvuxen bassäng. Lejongården var centrum för haremsavdelningen, där det i mitten finns en fontän som bärs upp av 12 marmorlejon. Det går vattenrännor mellan vattenkaret och byggnaderna rut om.

Generalife, som betyder ”trädgård på höjden” är ett sommar- lustslott beläget högre upp på klippan och har det finaste trädgårdsrummet med vattenkanal i mitten omgiven av cypresser, iris, rosor och pelargonior.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0