OLIKA KRYDDVÄXTER:

Det finns mängder av olika kryddväxter som man enkelt kan odla upp hemma för att sen använda när man t ex lagar mat. Att odla egna kryddor är både spännande och ekonomiskt eftersom man sparar några slantar då man slipper köpa kryddor i affären. Och det känns ju också mycket roligare att äta något som man själv odlat upp! Här är lite fakta om några av våra vanligaste kryddor:

BASILIKA Ocimum basilicum

Bild: www.norrlage.se

  • Odlas som en ettårig kryddväxt och blir ca 40 cm hög.
  • Finns i många olika sorter med varierande utseenden, t ex citronbasilika, småbladig basilika och thaibasilika.
  • Kan lätt odlas upp med frön på våren. Men vill man göra det enkelt för sig kan man såklart också köpa en färdig planta i affären.
  •  Vill ha det varmt och skönt där den växer, gillar inte att stå i blåst.
  • Funkar bra att odla den i kruka inomhus eller i växthus, men även på friland om man hittar ett skyddat och varmt läge åt den.
  • Jorden bör helst vara mullrik, näringsrik och fuktig. Vill inte torka ut! 
  • Man skördar basilikan genom att knipsa av ett eller flera av de översta bladparen på stjälkarna, då får den ett buskigare utseende.
  • Det går att torka bladen, men allra godast är de som färska.
  • Kan användas i matlagning till vinäger, sallad, fisk, pizza och kyckling mm.

ROSMARIN Rosmarinus officinalis  


Bild: www.energie-spirit.at

  • Odlas som flerårig och blir ca 50cm hög.
  • Har barrlika, ständigt gröna blad och får blå blommor.
  • Kan odlas på friland i full sol och ganska torr jord i skyddat läge.
  • Trivs även att stå i en rymlig kruka. Då kan det vara bra att dränera genom att lägga små stenar eller lecakulor på fatet som krukan står på.
  • Tål inte frost och måste därför tas in på vintern. Vill då helst stå på en ljus och sval plats och mår bra av att få en uppfriskande dusch lite då och då.
  • Växer ganska långsamt.
  • Skörd: man kan under växtsäsongen plocka av blad från plantan vid behov. Bladen går både att använda färska och som torkade. De torkade bladen krossas i en mortel innan användning för att få ut så mycket smak som möjligt.
  • Passar bra till vinäger, kött, lamm, vilt och kyckling.

 

PERSILJA Petroselinum crispum, krusbladig

Bild:
www.styleroom.se

  • Odlas som 2-årig och blir ca 25cm hög.
  • Finns 2 varianter; krusbladig (P. crispum) och slätbladig (P.neapolitanum) och de båda sorterna skiljer sig från varandra ganska mycket när det gäller deras utseende. Den slätbladiga varianten har även en aning rikare arom.
  • Trivs i sol eller lätt skugga och med mullrik, näringsrik och fuktig jord.
  • Kan dras upp från frön tidigt på våren. Kan ta ganska lång tid för fröna att gro om man sår dem direkt på friland. Därför kan det vara bra att först förodla dem inomhus eller i växthus och sen plantera ut dem när frostrisken är över.
  • Skörd: går att använda både blad och stjälk. De kan användas färska, djupfrysta eller som torkade.
  • Passar bra till soppor, äggrätter, marinader, grönsaker, potatis, sås, kött och fisk.

 

DILL Anethum graveolens

Bild: www.southernliving.com

  • En ettårig växt som blir ca 80cm hög.
  • Får stora, gula blommor i flockar. Smala blad.
  • Kan sås i flera omgångar under maj- augusti och sås då lättast direkt på växtplatsen.
  • Vill ha mycket sol och helst stå i ett skyddat läge.
  • Trivs i mullrik, fuktig och näringsrik jord.
  • Behöver gallras då den kommit upp en bit. Detta för att plantorna ska få plats att utvecklas så bra som möjligt.
  • Både blad, dillkronor och frön går att använda. bladen och kronorna kan både användas färska eller frysas in. Det går också att torka dillkronorna för att sedan användas till kräftor eller när man gör ättiksinläggningar.
  • Fröna kan man skörda när de börjar bli bruna. Ett bra knep är att vid skördningen hänga hela växten upp och ner inuti en plastkasse, på en torr plats.

FRANSK DRAGON Artemisia dracunculus

Bild: www.odla.nu

  • En flerårig kryddväxt som blir ca 70cm hög.
  • Har små, spetsiga och smala blad som smakar anis.
  • Kan förökas genom delning av plantanj eller genom att ta sticklingar. Det är ofta svårt att hitta frön till den här plantan eftersom den inte klarar av att sätta frö i det klimat so vi har i Sverige. Därför är det bäst att köpa en färdig planta i nån affär.
  • Trvs bäst i soligt och vindskyddat läge med näringsrik och ganska torr jord.
  • Man kan skörda blad från plantan under hela växtsäsongen och de går både att torka och djupfrysa.
  • Passar bra till vinäger, sås, fisk, kött- och tomaträtter.

OREGANO, KUNGSMYNTA Origanum vulgare

Bild:
www.latest-health-treatments.com

  • Flerårig växt som blir ca 40cm hög.
  • Har fina, lila blommor och små, ovala blad.
  • Gillar att stå i sol. Är inte så känslig för torka och behöver därför inte vattnas så ofta.
  • Vill helst ha lätt och näringsrik jord.
  • Är lätt att föröka genom delning, sticklingar eller frön.
  • På senhösten vill oreganon helst vara ifred för att förbereda sig inför vintern och man behöver därför inte klippa ner den.
  • Används b la till: pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvning, sallad, tomat- och osträtter. 
  • Oregano finns i flera varianter med olika utseenden, t ex grekisk oregano och guldoregano. De flesta sorter används på samma sätt som vanlig oregano.

KRYDDSALVIA Salvia officinalis

Bild:www.pixgallery.com

  • En halvbuske med fina, blå blommor som blir ca 50cm hög.
  • Har gråaktiga och lite luddiga blad.
  • Kan dras upp från frön inomhus eller i växthus på våren. Går senare att plantera ut på friland när det är tillräckligt varmt.
  • Behöver beskäras varje vår så att den inte blir förvedad.
  • Bra att vintertäcka den, t ex med halm.
  • Går att använda bladen som färska, men också som torkade.
  • Passar bra till feta rätter, exempelvis kött eller korv. Passar också bra till stekt potatis, ris, pasta, potpurrier och funkar även som brännvinskrydda.

TIMJAN Thymus vulgaris

Bild:
www.fotoakuten.se

  • Timjan är en flerårig kryddväxt som blir ca 30cm hög.
  • Bladen är små, ovala och spetsiga.
  • Trivs bäst i soligt läge med lätt och något torr jord.
  • Förökas med hjälp av sticklingar, delning eller frön.
  • Vintertäck gärna med t ex halm eller granris.
  • Bladen kan användas både färska och som torkade/ djupfrysta.
  • Används till soppa, sås, grytor, kött, fisk och te mm.

GRÄSLÖK Allium schoenoprasum

Bild:
www.styleroom.se

  • En flerårig lökväxt som blir ca 30cm hög.
  • Har vackra, lila, runda blommor och långa, smala, ihåliga blad.
  • Kan odlas både inomhus och utomhus.
  • Trivs i soligt till halvskuggigt läge med lätt, näringsrik och fuktig jord.
  • Bra att klippa bort blommorna eftersom det då blir mer blad att skörda.
  • Används som klippt till b la fisk, soppa och sallad.
  • Går att frysa och torka.
  • Blommorna kan man, om man vill, använda till dekoration eller genom att klippa dem över en sallad.




 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0