KOMPOSTERA MERA!

Att ha en kompost i sin trädgård är både praktiskt och ekonomiskt eftersom man tack vare den får gratis gödsel att använda i t ex rabatter och köksland. I komposten kan man lägga både växtavfall från trädgården samt grönsaksrester från köket. Kompostjord innehåller mycket näring och är därför mycket lämpligt att använda som jordförbättringsmedel. Man kan lägga kompostjorden som ett täcke ovanpå jorden, men man kan även gräva ner den i marken. Det kan ta allt från bara några månader upp till ett år att få färdig kompostjord, och det beror mycket på innehållet i komposten.

så här kan en kompost vara uppbyggd:

  • Bottenlagret: I bottnen kan man gärna använda lite luftigare material som t ex smala grenar eller större, ”träiga” växtdelar. Detta för att det är viktigt att luft, fukt och kväve lätt ska komma in i komposten så att maskar, gråsuggor och andra smådjur ska kunna trivas där. De smaskar gärna i sig av kompostmaterialet och håller jorden porös, så att det blir enklare för bakterier och svampar att bryta ner materialet.
  • Mellanlagret, eller den största delen av komposten: Efter att man lagt bottenlagret fortsätter man lägga lager på lager med olika material.  Det är fortfarande viktigt att tänka på att ibland lägga i lite större material som låter luft komma in även från sidorna för att gynna smådjuren. Som material kan man använda t ex gräsklipp, nässlor, svinmålla, röllika eller gödsel, för att tillföra kväve till komposten. Annat material som kan användas är löv från t ex björk (OBS använd inte eklöv, de multnar långsamt och kan ge ifrån sig en syra som inte är bra), vissnade trädgårdsväxter, kaffesump, blast och stjälkar från trädgårdslandet, äggskal mm. Efter varje decimetertjockt lager med kompostmaterial är det viktigt att varva i ett tunt lager med gammal kompostjord eller jord. Det är eftersom man då tillför fler mikroorganismer i jorden, som påskyndar nedbrytningen av materialet.
  • Översta lagret: Egentligen behöver man inte ha något särskilt som topplager utan man kan bara låta det lager som man lägger på sist, t ex växtrester, vara det översta lagret. Vill man kan man dock täcka komposten med gräs då den är färdigbyggd. Gräset kan då skydda komposten mot solens strålar, vilka annars lätt torkar ut jorden. Det är även bra då det håller kompostjorden fuktig längre, då man vattnar den. Man kan också använda gamla trasmattor, plast eller säckar för täckning av komposten.

Lite mer "kompostfakta":

  • Kompostjorden är färdig då den blivit brun och smulig och då man inte längre kan se några rester av det ursprungliga materialet. Färdig kompostjord är också nästintill luktfri. Skulle något av materialet inte vara helt förmultnat är nästan det bästa att plocka ur det ur kompostjorden och lägga det i bottnen då man börjar på nästa kompost.  
  • Lämplig tid att lägga ut komposten är tidigt på våren. Efter att man tömt komposten är det bara att börja på en ny kompost.

Andra saker som kan vara bra att tänka på då man lägger kompost:

  • Placera komposten på ett skyddat och skuggigt ställe. Men inte precis under ett träd, då kan trädets rötter växa in i komposten.
  • Vattna komposten då den börjar se torr ut så att förmultningen hålls igång. 
  • Använd inte kött, fisk eller fett i komposten. Det kan locka till sig råttor och andra skadedjur.
  • Använd helst inte ogräs som material i komposten. Fleråriga rotogräs kan då lätt ta över hela komposten och har man i fröogräs eller trädgårdsväxter som gått i frö riskerar man att få massa oönskade småplantor i komposten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0