Kompostbehållare

Man behöver naturligtvis inte ha en särskild behållare för komposten utan det går lika bra att lägga komposten som en hög eller ”limpa” på ett undangömt ställe i trädgården. Men det kan ofta vara ganska praktiskt att ha någon slags ram runt komposten för att ge den ett lite snyggare utseende och för att undvika att komposten rasar.

Kompostbehållaren kan vara byggd av olika material och variera i både utseende och storlek. Den händige kan enkelt bygga en egen ram till trädgårdskomposten genom att t ex köpa träpallkragar och snickra ihop till en kompostram, eller genom att slå ner fyra pålar i marken och fästa köpt kompostnät omkring dem. Man kan också slå ner pålar i marken och sedan spika fast bräder horisontellt på dem. Det är då viktigt att låta det vara ett litet mellanrum mellan brädorna så att syre kan komma in i komposten. Det är också bra om det går att öppna en av sidorna i komposten så att man lätt kommer åt den när det t ex är dags att tömma. 

För den som inte riktigt har tid eller lust att bygga en egen ram till komposten finns det även en mängd färdiga kompostbehållare att köpa i de flesta trädgårdsaffärer.

Man behöver inte ha någon botten i komposten utan man kan börja lägga materialet direkt på marken. Börja då med lite grövre material så det blir luftigt i botten.  

Bild: http://www.visiret.se/kompost.htm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0