HALLON

Hallongallkvalster Phyllocoptes gracilis
Symptom: Oregelbundna, gulgröna fläckar bildas på bladen. Lätt att förväxla med virussymptom. Gallkvalstren övervintrar i knoppar som nästa år utvecklas till nya skott.
Åtgärder: Behandla med svavel vid knoppsprickningen, då djuren är på väg ut ur knopparna. Ta bort de blad som blivit angripna.

Bild: http://people.zeelandnet.nl/grada/gallen/Phyllocoptes%20gracilis.shtml
Hallonänger Byturus tomentosus
Symptom: Förstörda blomknoppar och/eller missbildade bär. Hallonänger är ett slags skalbaggar som kan äta ur så det blir som hål i blomknopparna som de sedan lägger ägg i. Äggen utvecklas sen till ca 7mm långa larver som förstör blombotten och de delfrukter som sitter närmast blombotten. De upptäcks vid skörd då man synar bären.
Åtgärd: När blomknopparna börjar bli synliga kan man gå på "jakt" efter skalbaggarna. Då håller man en burk med såpvatten precis under dem på samma gång som man rör vid dem, antingen direkt med handen eller med en pinne eller liknande. Ofta blir de då så rädda att de tappar taget och faller rakt ned i såpvattnet. Funkar bäst att göra den här insamlingen tidigt på morgonen.

Bild: http://plante-doktor.dk/sygdomjuli.htm
Fläckskorv
Orsakas av svampen Elsinoe veneta
Symptom: Små, runda, något upphöjda, mörkröda fläckar uppstår på årsskotten. Fläckarna växer efterhand och ändrar utseende lite genom att bli insjunkna och gråaktiga i mitten samt omgivna av en upphöjd mörkröd kant. Fläckar kan också bildas på blad, blad- och blomskaft. I värsta fall kan skotten vissna och dö.
Åtgärder: Eftersom fläckskorven trivs bäst i fuktig miljö är det bra om man planterar plantorna ganska glest så att de snabbt torkar upp efter regn. Ta även bort alla angripna delar, svaga skott, ev. ogräs som växer under plantorna och klipp även bort tvåårsskotten direkt efter skörd. Är också bra att gallra bland ettårsskotten så att det inte blir för tätt mellan dem.

Bild: http://www.sciencephoto.com/images/download_lo_res.html?id=670045176

Hallonskottsjuka
Orsakas av svampen Didymella applanata
Symptom: På sommaren blir mörkbruna eller violettbruna, avlånga fläckar synliga på de unga årsskotten. På vintern ändrar dessa fläckar färg och blir silverfärgade, barken på skottet spricker upp och i de silverfärgade områdena kan man se svarta prickar som är svampens sporer. Det blir ofta värre skador när det är varma och torra somrar. Då somrarna i stället är mer regniga och fuktiga, brukar det bli färre angrepp. Hösthallon klarar sig undan hallonskottsjukan bättre än sommarhallon eftersom deras skott bara står ett år och sen klipps bort.
Åtgärd: Liknande som för fläckskorv.

Bild: http://www.plante-doktor.dk/svamperigeteng.htm

Hallongallmygga Lasioptera rubi
Symptom: Kulformade, upp till 3cm långa och 2cm breda förtjockningar bildas på de vedartade skotten. I dessa förtjockningar finns ljusröda larver från myggan.
Åtgärder: Det bästa är att bränna alla angripna delar och det ska helst göras innan april eftersom de sen kryper upp ur skotten.

Bild: http://www.flickr.com/photos/11299883@N08/5405704470/

Virussjukdomar
Det finns flera virussjukdomar som hallon kan drabbas av. Virus som orsakar s.k. mosaik sprids t ex med stora hallonbladlusen.
Åtgärder: Undvik att använda gamla plantor vid nyplantering, köp nya i stället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0