Pelargonsticklingar
Efter vintern brukar ju övervintrade pelargoner ofta bli ganska stora och då kan man på våren föryngra dem genom att ta sticklingar. På så vis får man en ny, ung och fräsch planta som man kan byta ut mot den gamla, förvuxna plantan. När man ska föröka pelargoner genom sticklingar finns det en del saker att tänka på:
- Sticklingar tas från ett skott som inte blommar. Det är bäst eftersom det skottet är yngre och har bättre drivkraft än ett blommande skott.
- Efter att man tagit sticklingarna kan man antingen sticka ned dem direkt i jorden (såjord utan näring)eller så kan man först sätta dem i ett glas med vattnet tills man ser att de börjat få rötter, och sedan plantera dem i jorden. Båda metoderna fungerar bra och man får helt enkelt välja den metod man själv tycker låter bäst.
Bild: http://www.lindbloms.se/Lindbloms/53000/53357.html
När man ska ta sticklingen är det bästa om man använder en vass, rengjord kniv för att skära av stjälken. Sen gör man så här:
1. Klipp av toppen på plantan.
2. Skär av sticklingen direkt under ett bladfäste.
3. Ta därefter bort de nedersta bladen så att ett skaft på ca 5cm bildas. Lämna bara kvar 2-3 av de översta bladen på sticklingen.
När du kommit så här långt är det dags att bestämma om du vill sätta sticklingarna i vatten tills de börjar gro eller om du vill plantera dem direkt i en rengjord kruka med såjord. Planterar man dem i en kruka med såjord kan man se när de rotat sig genom att de då börjar växa. Det brukar ta ca 3-4 veckor innan sticklingen rotat sig och under tiden ska man försöka hålla jorden lätt fuktig, men inte för blöt. Är jorden för blöt kan pelargonen få röta på stammen. Placera krukan med sticklingen på en plats som håller ca 20grader. En fönsterkarm med element under funkar bra. När plantan blivit ca 15cm är det dags att toppa den så att pelargonen får ett buskigt och fint växtsätt.
Pelargonstickling
Bild: http://www.odla.nu/artiklar/ute/sommarblommor/pelargoner