Nässlor- bra till mer än man tror!

Även om de är ett besvärligt ogräs att bli av med och man lätt bränner sig på dem, kan nässlor ändå vara bra till ganska många saker. På våren kan man ju plocka de späda bladen från nässlorna och använda i matlagningen, t ex då man vill göra en härligt nyttig nässelsoppa. Nässlor används också inom örtmedicinen och är bra för att stärka håret och ansiktsmasker som innehåller nässlor är jättebra för att rengöra huden. Nässlorna och nässelfröna används vid brödbak, soppor, gratänger, i gröt eller på frukostflingorna. Hela växten kan användas, antingen färsk, torkad eller som växtsaft.

Bild: http://www.odla.nu/artiklar/ute/jord-och-godning/nasselvatten
Förutom att vi kan använda oss av nässlor till matlagning och skönhetsvård, är de även bra som gödselmedel. Nässelvatten görs genom att man trycker ner massa nässelskott i en 10-liters hink med vatten och låter stå i en vecka. Rör om några gånger under tiden. Ta sen bort nässlorna (lägg på komposten så tillförs det näring även där!) och använd vattnet som gödselvatten. Späd med ca 5-10 delar vatten. Det går också att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand om det behövs. 

Bild:  http://sprickor.intercropping.net/tag/nasselvatten/

De proteinrika nässelfröna har även använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid gikt, reumatism, lever- och gallbesvär. Nässlan innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Är därför mycket bra mot oren hy och hudsjukdomar.

Det kan också vara bra att plantera nässlor i ett undangömt hörn i trädgården om man vill locka fjärilar till sin trädgård. Nässlorna gillas nämligen av fjärilarnas larver som gärna mumsar i sig av bladen och nässelrabatten kan då fungera som fjärilslarvernas egna lilla barnkammare.

Bild: http://sofieenglund.blogg.se/category/onskelista.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0