Lite kryddiga recept

Om du odlar egna kryddor hemma och inte riktigt hinner med att använda allt vid t ex matlagningen kan du alltid testa att göra något av dessa recept:

Örtsalt
Örtsaltet kan du tillsätta direkt i matlagningen eller ställa fram på bordet. Använd en eller flera kryddor i blandningen. Det som behövs till örtsaltet är:
1dl fint havssalt
1/2dl torkade kryddor
Smula sönder kyddorna ordentligt och blanda dem sedan med saltet. Eftersom örtasaltet ser fräscht och vackert ut kan man gärna förvara dem i en glasburk. Glöm bara inte att ställa det mörkt då det inte används, då står det sig bättre. Bra kryddor att använda är t ex: timjan, salvia, vitlök, citrontimjan, fransk dragon, libbsticka, rosmarin,kyndel och persilja.

Bild: http://www.recept.nu/1.153812/ernst_kirchsteiger/ortsalt

Vinäger
En vinäger som man kryddar med örter är perfekt till marinad, sås eller dressing. Lägg ordentligt med färska kryddor i en glasburk eller flaska och slå sedan över vitvinsvinäger. Låt blandningen stå i ett fönster i några veckor. Sila bort kryddorna och smaka av vinägern. Om den är för svag är det bara att tömma i mer kryddor och slå över vinägern igen. När vinägern är färdig silar du bort kryddorna och fyller upp vinägern i en flaska. Dekorera gärna med en ny kryddkvist. Bra örter att använda till vinägern: basilika, citronmeliss, fransk dragon, fänkål, lager, mynta, rosmarin, timjan och vitlök.  

Bild: http://www.saxensorter.se/produkter.htm

Örtolja
Örtolja är enkelt att göra och kan användas till marinad, stekning och salladsdressing. Börja med att fylla en glasburk till 2/3 med färska örter. Häll sedan över olja så det täcker. Det bästa är att använda en neutral olja som t ex solros-, mandel- eller rapsolja. Täck burken med gasväv och ställ den i ett soligt fönster. Rör om i blandningen varje dag. Efter 2 veckor kan du sila bort örtblandningen och smaka av. Skulle oljan då vara för svag fyller du bara på med fler örter i samma olja, låter blandningen stå ett tag till och silar den sedan igen. När oljan är färdig är det bra att förvara den svalt och mörkt. Försök tänka på att oljor inte har så lång hållbarhet och det är därför ingen idé att göra alldeles för mycket på en gång. Lämpliga örter att använda är t ex basilika, fransk dragon, fänkål, mynta, timjan, rosmarin och vitlök.

Bild: http://theherbit.blogspot.com/

Kryddsmör
Kryddsmör passar perfekt att använda till varm mat, både stekt och grillad, och är också gott att ha på smörgåsen. Använd rumsvarmt, helst riktigt smör, och blanda ner färska eller torkade kryddor i smöret. Exempel på kryddor du kan använda; dill, gräslök, dragon, persilja, riven pepparrot, citrontimjan och vitlök. Forma sedan smöret till en rulle och skär i skivor eller låt det bara ligga i en skål på bordet. 

Bild: http://www.tasteline.com/halsa/lightomaten/Lattare-kryddsmor/

Kryddost
Den här kryddosten passar bra både att använda som pålägg på smörgåsen eller att ha till den fina ostbrickan. Ta 1 liter filmjölk eler naturell yoghurt och värm i en kastrull tills det blivit fingervarmt, ca 37 grader. Nästa steg är att sila massan genom ett kaffefilter, och det brukar ta drygt 5-6 timmar. Ett bra knep är att låta det stå och rinna av i kylen under natten, så slipper man stå och vänta på att det ska bli färdigt. Skrapa ur den vita massan ur filtret och blanda den med en eller flera färska eller torkade kryddor. Använd t ex vitlök, oregano, timjan, persilja, gräslök, dill, dragon, fänkål, kummin, kyndel, mynta, rosmarin, salvia, timjan eller koriander. Efter att du blandat kryddorna med massan väljer du själv om du bara vill låta blandningen ligga i en skål som den är, eller om du vill forma den till små runda ostar. Servera osten väl kyld. 
 
Bild: http://recipes.wikia.com/wiki/File:Kryddost.jpg

Lavendelskorpor
Ingredienser:
100g mörk choklad
120g sötmandel
1/2dl torkade lavendelblommor
2dl socker
2 ägg
5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1tsk salt
Gör så här: Hacka eller mal mandel och choklad grovt. Blanda samman mandel, socker, vaniljsocker, salt, ägg och lätt hackade lavendelblommor. Blanda sedan i hälften av mjölet och allt bakpulver, samt tillsätt chokladen och resten av mjölet. Forma därefter degen till 2 rullar som du plattar till med handen på en smord eller bakpappersklädd plåt. Grädda i ca 20min i 200 grader. Låt det svalna en stund och skär sedan längderna i smala, sneda bitar. Sätt in i ugnen igen och grädda i 100 grader i ca 30min. Servera då de svalnat. 

Bild: http://www.recept.nu/1.248024/recept.nu_redaktionen/efterratter_godis/ris/lavendelskorpor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0