Japansk trädgård- så gör du!

I en japansk trädgård sparkar man varken boll eller gräver grönsaksland, utan den är en plats där man ska finna ro och harmoni. Den japanska trädgården ska enligt japansk tradition efterlikna den vilda naturen så mycket som möjligt, bara att den formats av människan så att den blir till en trädgård. Målet med en japansk trädgård är att skapa ett utsökt stycke mark i perfekt harmoni och balans. Allt som en gång tagits till trädgården och planterats måste skötas om och det finns därför trädgårdar som är över tusen år gamla. Japanska trädgårdar finns i många olika storlekar, men det de alla har gemensamt är att de har naturen som förebild och vill fånga dess själ.

Bild: http://www.tradgardsdrommar.nu/japanska-tradgardar.html

4 råd till den som vill anlägga en japansk trädgård:

  • Låt trädgården passa in i omgivningen och låt vattenflöden rinna i den riktning de själva väljer.
  • Efterlikna naturen så mycket som möjligt.
  • Frångå inte feng shuis principer, tänk på att anlägga trädgården asymmetriskt. 
  • Försök att fånga naturens själ, inte bara dess form.

Stommen i den japanska trädgården är sten, vatten och vintergröna buskar. Vackra blommor och växter är inte det viktigaste inslaget i en japansk trädgård. Det absolut viktigaste är att trädgården innehåller luft, rymd, balans och harmoni. Tidens tand får gärna ha gnagt på bänkar och lyktor, det ger en tidlös känsla. Balansen, yin och yang är viktig. Yin är det kvinnligt mjuka vattnet som omsluter yang, det maskulint hårda berget.

Formerna i en japansk trädgård är naturligtvis också viktiga och de ska vara så naturlika som möjligt. Eftersom japan är ett dramatiskt land med höga spetsiga berg, forsande floder och vattenfall, samt naturkatastrofer som t ex jordbävningar, så blir trädgården även ganska dramatisk. Årstiderna är viktiga i Japan och man bör därför välja växter till trädgården som tydligt speglar dem. Exempel på dessa växter är körsbärsträd som ger vacker blomning på våren, buskar som har vackra bär på vintern och lönnar som får otroliga färger på hösten.   

Bild: http://www.grontskont.se/2009/03/01/japansk-tradgard/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0