KRYDDTRÄDGÅRDAR

Visst kan man bara plantera kryddor i krukor om man vill, men vill man kan man även göra en egen, liten kryddträdgård! Då får man enkelt plats med ganska många kryddor och samtidigt blir ju kryddträdgården en snygg utsmyckning i trädgården. Här är några exempel på olika former en kryddträdgård kan ha:

Korsträdgården
Idén till den här typen av kryddträdgård fick man redan för flera hundra år sedan. Den fungerade då som en inhägnad kvadrat för att skydda mot djur och alltför närgångna människor. Det var under morernas tid som man kom på att kryddträdgården skulle vara uppdelad i 4 olika bäddar med gångar som bildar ett kors i mitten. Efterhand så tog klostren över traditionen med korsträdgårdar och började fylla dem med örter, läkeväxter och grönsaker. Korsträdgårdarna fick under renässansen lite rundare former. 

Man kan själv bestämma hur man vill att kryddträdgården ska vara uppbyggd, om man ska rama in den med hjälp av exempelvis buxbom, eller om man kanske vill ha en mer öppen kryddträdgård. Man behöver inte heller ha något särskilt material i gångarna utan vill man kan man bara låta det vara bar jord där. Men det kan ibland vara ganska praktisk att ha t ex grus, plattor eller natursten i gångarna för att ge kryddlandet ett lite snyggare utseende och för att det inte ska bli så blött och lerigt att gå där efter att det regnat.

Exempel på hur en korsträdgård kan se ut:

Bild: www.forum.odla.nu

Upphöjda kvarter
Att odla kryddor i upphöjda lådor eller bäddar emd en upphöjd bräda som kant, är en lättskött lösning för den som vill göra det lite enklare för sig. Antalet bäddar kan man variera som man själv vill. Tänk bara på att ha ett lagomt avstånd mellan bäddarna så att du enkelt kan komma åt att klippa gräset mellan dem och så att du får ett bekvämt arbetsavstånd då det är dags att sköta om dina växter. I gången mellan bäddarna kan man använda t ex grus, gräs, barka, halm, tegel eller plattor mm- välj själv! 
   
Bild från: www.annastinaholmlund.blogspot.com

Kryddhjulet
Kan placeras i stort sett vart som helst i trädgården, bara det är i ett soligt läge. Är uppbyggd så den har formen av en cirkel som är uppdelad i ett valfritt antal tårtbitar. Man kan antingen fylla tårtbitarna med 1sort/ tårtbit, eller genom att blanda lite hur man själv vill. Det är snyggast om man använder sig av lågväxande kryddor i tårtbitarna och har ett högt blickfång i mitten, kanske i form av en rosmarin i kruka. Mellan varje tårtbit kan man ha en gång som leder in mot mitten, så man lätt kan komma åt då det är dags att rensa ogräs. Som kant runt cirkeln kan man använda t ex isop, kyndel, gräslök eller kryddtimjan. Vill man kan man även använda sig av tegelsten eller bräder för att "markera" ytterkanten.

Bild: http://www.lonstone.co.uk/traditional_products1.html

  
Bild: http://www.tipstohomesteading.com/

Schackrutor
Kan användas så gott som vart som helst bara det är soligt. Den här sortens kryddträdgård kallas för schackrutor eftersom man varvar kryddor med annat material, t ex cementplattor, så att den får samma utseende som en schackruta. Måtten på schackrutan går såklart att anpassa så att den passar just dina behov. Satsa på bra jord och se till att växterna får tillräckligt med vatten, för det kan lätt bli varmt och väldränerat då man använder sig av den här typen av kryddträdgård.
 
Bild: http://www.grandiflora.pro/cool-pics/unique-gardens-and-medians

Kryddspiral
Passar bra till naturtomten! Den här typen av plantering är perfekt för den som bor i ett kyligare klimat eller har tung och fuktig jord. Den byggs upp av jord och stenar i storleken 45-50cm. Det första du får göra är att skala bort ev. grässvål på den växtplats du valt ut så att du får en bar jordyta på ca 3m i diameter. Gräv ut lite extra längs kanten så att stenarna kan placeras stadigt. Börja med att lägga sten i yttervarvet och planera för att ha ca 1m mellan varven. Resultatet ska bli ungefär som en glasstrut med en fin topp i mitten. Fyll på med jord innanför stenarna. När det är dags att börja med varv 2 läggs stenarna ovanpå jordlagret du lagt dit så att spiralen byggs upp i höjd. Fyll på med jord i varv 2 etc. Fyll på rejält i mitten så att det blir en rejäl kulle som är ca 80cm hög. Plantera sedan kryddorna i jordraderna och kryddträdgården är färdig!
 
Bild: http://www.savvyhousekeeping.com/herb-garden-spiral/

Bild: http://busy-crafting.blogspot.com/2010/09/herb-garden-design-how-to-make-herb.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0