Kompostkvarnar

Om man har en tomt med många buskar och/ eller träd kan det vara en bra investering att köpa en kompostkvarn.Då man beskär buskar och träd blir det ju lätt en ganska rejäl hög med grenar liggandes på marken. I stället för att åka till en avfallsstation, som kanske också ligger en bra bit från där man bor, kan man med hjälp av kompostkvarnen ta hand om avfallet direkt efter beskärningen. Det är bäst att ha så färska och mjuka grenar som möjligt i kompostkvarnen. 

Det finns olika typer av kompostkvarnar:
Knivkvarnen
 som producerar flis, vilket är bra att använda som marktäckning. Man kan även använda fliset som halkskydd på vintern i stället för att salta eller grusa.
Valskvarnen som krossar grenar och annat avfal till ojämna bitar. eftersom materialet inte blir lika snyggt som vid användning av fliskvarn kanske det inte lämpar sig lika bra att använda som marktäckning i rabatter. Det fungerar dock bättre att använda som material i komposten än vad fliset gör.

Att använda krossade grenar som material i komposten är bra eftersom man då tillför kol i komposten. För att förmultningen i komposten ska gå lagomt snabbt är det viktigt att ha en bra balans mellan mängden syre, vatten, kol och kväve i komposten. har man för mycket kväverikt material i komposten (t ex gräsklipp och färska växtdelar) kan det nästan gå lite för snabbt eftersom kvävet skyndar på förmultningen. Har man i stället för mycket material rikt på kol (t ex torkade växtdelar och träflis) riskerar förmultningen att gå för långsamt, då kolet saktar ner förmultningen. Balans är alltså viktigt!

Att välja kompostkvarn till sin trädgård är inte så lätt som man kan tro. Det är inte lätt att veta vilken kompost i kompostkvarns-djungeln om man inte är väldigt insatt på det området. Vill du läsa lite om några olika kompostkvarnar som finns kan du klicka in på den här länken: http://www.smartson.se/test/fritid/test-9-kompostkvarnar.htm. Här har man testat några olika kompostkvarnar i olika prisklasser och utföranden, och här står också ganska mycket information om de testade kvarnarna.

Bild: http://www.smartson.se/test/fritid/test-9-kompostkvarnar.htm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0