Beskärning av träd

Förr klippte trädgårdsmästarna ofta träden på vintern och vårvintern eftersom det helt enkelt fanns mindre att göra vid den tiden på året. Men den bästa tden förr all trädbeskärning är egentligen under den s.k. JAS-perioden (juli, augusti och september). Skulle man inte hinna med att beskära träden under juli-september går det att beskära många träd på vårvintern, bara man inte väntar alldeles för länge så att saven börjat stiga. Exempel på fruktträd som tål vårbeskärning är äpple och päron.

Bild: http://inashouse.blogspot.com/2010/04/beskara-trad-och-mormors-hus.html
 
Växter som alltid bör JAS-beskäras:
Träd och buskar
Avenbok Carpinus
Björk Betula
Bok Fagus
Hästkastanj Aesculus
Kinesträd Koelreuteria
Körsbär Prunus (utom häggar)
Lönn Acer
Magnolia Magnolia
Mullbär Morus
Näsduksträd Davidia
Sibiriskt korkträd Phellodendron
Snöflockbuske Chionanthus
Tulpanträd Liriodendron
Valnöt Juglans

Klängväxter
Fembladig akebia Akebia quinata
Kiwi och Kameleontbuske Actinidia
Klätterhortensia Hydrangea
Pipranka Aristolochia

Hur man beskär ett fruktträd:

  • Börja med att studera trädet noga innan du börjar klippa. Det är viktigt så att man ser vilka grenar som är lämpligast att ta bort utan att trädet ser stympat ut.
  • Öppna sedan upp kronan genom att skära bort grenar som växer in mot stammen. Det gör så att solljuset lättare når in i kronan vilket i sin tur leder till att trädet ger mer frukt.
  • Ta också bort grenar som växer parallellt med varandra, alltså som korsar varandra.
  • Finns det grenar som hänger väldigt lågt på trädet kan de kortas in för att underlätta för den som klipper gräset på sommaren. Det är ju inte så skönt att få en gren i huvudet när man går med gräsklipparen under trädet. Om man kortar in dem ska man klippa precis över en utåtriktad knopp/ gren så att nästa gren blir en naturlig fortsättning på grenen så det inte ser konstigt ut.
  • Försök att inte klippa helt rakt utan gör snitten lite sneda så att regnvatten enkelt kan rinna av. Klipp inte heller för nära så att du skadar grenkragen (där de läkande ämnena finns) och lämna heller inga "stumpar", dessa torkar lätt och kan bli fuktskadade vilket i längden också kan skada resten av trädet. Snittet ska helst se ut som "snitt 1" på den här bilden: 

Snitt 1: Rätt, Snitt 2: Fel, Snitt 3: Fel
Bild: http://www.odlablommor.com/tradbeskarning.php
Vattenskott
Vattenskott är långa, raka årsskott som växer fram på grenarna och stammen på träd som beskurits hårt, framförallt på äppel- och päronträd. De är ett tecken på att trädet beskurits för hårt och är i dålig balans. Har trädet massor av vattenskott så är det bra om man inte tar bort alla skott på en gång, i så fall växer det ut lika många till eller ännu fler nästa år. I stället kan man ta bort hälften av vattenskotten och lämna de andra tills det är dags att klippa igen nästa år.

Bild: http://www.alltomtradgard.se/artiklar/2009/jas-beskarning/index.xml
Pincering av fruktträd
Att pincera fruktträden betyder att man kortar in sommarens årsskott med ca hälften eller upp till två tredjedelar. Det gör man för att trädet ska bilda ny fruktved, vilket gör att trädet senare bär mer frukt.

Bild: http://www.alltomtradgard.se/artiklar/2009/jas-beskarning/index.xml

Beskära stora grenar
Ska man ta bort en stor gren på ett träd är det viktigt att man kapar av grenen i 3 steg för att undvika fläkskador. Först sågar man ett snitt underifrån, en bit bort från stammen, ungefär till hälften av grenen. Nästa snitt gör man längre ut på grenen, uppifrån. Då släpper grenen lätt och man undviker att barken fläks av från stammen. Sedan är det bara att såga av den sista grenstumpen nära stammen.    

Bild: http://www.dn.se/bostad/lektion-7-placera-traden-med-omsorg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0