Beskära rosor

Rosor beskär man tidigt på våren då björkarna börjar få "musöron", och det görs för att göra det möjligt för nya knoppar att blomma och för att rosbusken ska hålla sig ung. Att ta bort en del av grenarna gör det också möjligt för mer ljus och luft att nå in i rosplantan och den kommer då att utvecklas och må bättre. Det är viktigt att man beskär rosorna vid rätt tidpunkt. Skulle man beskära dem för tidigt riskerar de att få frostskador om det skulle bli kallt igen. Beskär man dem däremot för sent kan man råka ta bort en del av rosens kraft, som den hunnit lägga på de små löven som hunnit bildas och som man vid beskärningen tar bort en del av. 

Viktigt att tänka på då man beskär rosor:

  • Snittet ska vara slätt och rent. Det ska även vara lite snett och luta bort från knoppen så att vatten enkelt kan rinna av. Annars finns det risk för att vattnet samlas vid knoppen och det uppstår svampsjukdomar där.  
  • Klipp inte för långt från knoppen så att det blir en tapp kvar, men klipp inte heller för nära knoppen så att den skadas. Snittet görs ovanför en utåtriktad knopp. På det sättet får du en yvig och bred rosplanta.
  • På klätterrosor kan man dock klippa över en inåtriktad knopp om man vill. På så vis kan man få en mer upprättväxande växt. 
  • Innan du börjar med beskärningen är det viktigt att du kontrollerar att sekatören du ska använda är vass och ren så att du får en snygg och jämn snittyta. Annars är det lätt att grenen i stället "krossas" och då är det lättare att vattnet samlas, vilket kan leda till svampinfektioner.
  • Klipp ända ner till frisk ved. Frisk ved kännetecknas genom att den har vit färg, medans död ved är brun eller svart.

Rosor beskärs på lite olika sätt beroende på vilken grupp de tillhör:
Rabattrosor
Kännetecknas av att de oftast inte är över en meter höga, blommar nästan ständigt och har blommor i klasar (klasblommiga/floribundarosor) eller en stor blomma per stjälk (storblommiga/polyantharosor). De finns i många olika färger och det är de som man oftast ser i rabatter längs gångvägar och husväggar. De flesta rabattrosor blommor på årsskott (nya skott som växer fram under en sommar) och bör därför klippas ner ganska ordentligt. Klipper man dem inte hårt så kan de lätt bli väldigt höga och kala längst ner. Vid beskärningen klipps de klasblommiga rabattrosorna ner till ca 15 centimeters höjd. De storblommiga rosorna klipps vartannat år ner till 25-30 centimeters höjd och året mellan klipps de på samma sätt som de klasblommiga. Svaga och döda grenar klipps av så nära jorden som möjligt.    

Rabattros "Bonica"
Bild: http://www.gardenaction.co.uk/plantfinder/plantfinder_rose_shrub_bonxxxica.asp
Moderna buskrosor
Liknar buskrosor fast blir lite högre, de kan bli allt från 1,5m-2m. Dessa rosor är remonterande, rikblommiga och i många fall doftande. Remonterande rosor innebär att de blommar två eller fler gånger per år. Passar bra både som solitärer och som blommande häckar. Beskärs på samma sätt som rabattrosorna, förutom att man lämnar kvar lite mer av grenarna, ca 50-70cm är lagom.   

Modern buskros "Eden Rose"
Bild: http://www.tradgarn.com/Vaextsortiment.php?sd_esc_1_cid=27&sd_es_1_clear=1
Miniatyrrosor
Kallar man de mindre rosor som brukar finnas att köpa i snabbköp och blombutiker. De är lite svårare att övervintra än vad andra rosor är, men i södra Sverige brukar det funka att övervintra dem om man täcker över dem ordentligt innan vintern. Passar bra vid rabattkanter och i urnor. Beskärs genom att man putsar bort döda/skadade grenar, mer behövs inte. 

Miniatyrros "Snow Hit"
Bild: http://www.bostream.nu/auroras.hemsida/Rosor.htm
Marktäckande rosor
Är inte så välkända i Sverige, även om det på senare år kommit allt fler sorter och färger. Marktäckande rosor finns i flera olika rosgrupper och är alltså egentligen ingen "egen" grupp utan dessa kan man hitta t ex bland klätterrosor, rabattrosor och moderna buskrosor. Dessa rosor passar väldigt bra i släntar samt i stora planteringar om man vill ha många enhetliga rosor som blommar länge. En av de mest kända rosorna i den här gruppen är "The Fairy" som ofta ses i hemträdgårdar. Man kan, om man vill, beskära rosorna med en häcksax, men annars tar man bara bort gammal och skadad ved och putsar till den friska veden lite. Klipper man bort utblommade blommor efter den första blomningen kan man få en andra blomning senare under sommaren.

Bild:
http://www.rpickering.com/landscape-services/plant-photos
Klätterrosor
Rosorna i den här gruppen kommer från olika grupper, men det de har gemensamt är att de alla är starkväxande och har långa skott. De behöver ofta bindas eller viras upp i spaljéer och pergolor. Finns både remonterade och engångsblommande klätterrosor. Om man har en klätterros vill man ju helst ha kvar så långa rankor som möjligt, och det enda man behöver ta bort är döda grenar och torra toppar. Kan även vara bra att beskära långa fjolårsskott. Då delar de sig och rosen får fler blommor. Efter några år kan man gallra rosen för att luft och solljus lättare ska komma in till de inre grenarna. man tar då bort de äldsta, grova grenarna så långt ner det går. 
   
Klätterros "Flammentanz"
Bild: http://smultronbo.blogspot.com/2010/02/rosor-rosor-och-mer-rosor.html
Vildrosor
I denna grupp hittar man de härdigaste rosorna och sorter som både tål skugga och sämre jordar. Många vildrosor är storvuxna och passar perfekt i buskage och på naturtomter. En hel del vildrosor får även vackra nyponfrukter. Bland vildrosorna finns många hybrider som är särskilt tåliga och härdiga. Vildrosorna bör aldrig skäras ner helt till marken eftersom de blommar på skott som växer ut från fjolårsgrenarna. Vid beskärningen kan man i stället ta bort gamla förgrenade skott så det blir mer plats åt nya, fräscha huvudskott att växa på. man kan även toppa de längsta ogrenade skotten från fjolåret och putsa bort döda partier, samt korta in något enstaka långt skott för att ge rosen en så fin form som möjligt.  

"Vresros, Rosa rugosa"
Bild: http://www.rangedala-plantskola.se/Category.aspx?id=23&SubId=66&SelectionId=0&SortId=44085&Search
Gammaldags buskrosor
I den här gruppen finns många klassiska rosor som har funnits i flera hundra år. Under en lång tid blev de nästan lite bortglömda, men har nu börjat bli populära igen. Får jättefina blommor och de flesta har även en underbar doft. De kan användas som solitärer och även i samplanteringar med perenner eller buskar. Beskärs på samma sätt som vildrosorna.

Portlandsros, "Madame Boll"
Bild: http://poppinstradgard.blogspot.com/2008_09_01_archive.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0