Sparris

Sparrisen brukar beskrivas som en av våra mest ädla och exklisiva grönsaker att odla i kökslandet och de vanligaste sparrissorterna är grön och vit sparris. Smakskillnaderna mellan de två varianterna är ganska små eftersom blek- och grönsparris innehåller samma koncentration av aromämnen. Den blekta sparrisen har i regel en smörig mild och svagt nötaktig smak, medan den gröna har en betydligt fylligare och kraftigare ton.

Bild: http://www.ekofrukter.se/index.php?page=fruit&id=153
Odling av sparris
Sparris kan ibland vara ganska svårodlad och arbetskrävande då man vid sådd av sparris kan behöva vänta 3-4 år innan första skörden och för att man måste kupa sparrisraderna noga och passa skördetiden ordentligt för att undvika att inte bara få kritvit blekt sparris på matbordet.   

Sparrisplantor...
Den som inte vill vänta 3-4 år på första skörden kan skaffa sig färdiga sparrisplantor, antingen krukodlade eller direkt från en sparrisodlare som brukar sälja ettåriga sparrisplantor på trädgårdsmässor. Tyskland och Holland är två länder i vilka man ofta utvecklar nya sparrissorter och två sorter därifrån, som går att köpa i Sverige, är tyska "Rambo" och holländska "Backlim".

...och sparrisfrön
En mycket odlingsvärd sort som säljs hos de flesta fröfirmorna är den drygt 100 år gamla sorten "Mary Washington". Den ger hög avkastning och har väldigt bra resistens mot sjukdomar. Vill man ha sparrisar med lite härliga färger är de violetta sorterna "Pacific Purple" och "Purple Passion" att rekommendera. En annan sort är "Jersey Knight Improved" som är en hybrid som endast ger hanplantor.

Hur man odlar och sköter sparrisen:  

  • Se till att platsen där sparrisen ska sås/planteras är helt fri från ogräs.
  • Före plantering är det bra att gödsla jorden med brunnen stallgödsel.
  • Ett bra tips vid sparrisodling är att anlägga en upphöjd bädd att odla den i eftersom sparrisrötterna är känsliga för blöta, särskilt på vintern.
  • Då man planterar kan man göra så här: gräv en ca 25cm djup och 30cm bred fåra. Lägg upp jorden i en ås i mitten av fåran och sätt sätt plantorna med ca 30cm avstånd så att rötterna sprids på båda sidor om åsen. Täck med 8-10cm jord och fyll på med mer jord vartefter plantorna växer.
  • Sparris är näringskrävande och det är viktigt att man gödslar noga. På våren kan man mylla ner 100-120g/kvm och samma mängd kan man ge en gång till under juli. Välbrunnen stallgödsel går också bra att lägga på.
  • När sparrisblasten vissnat ner på hösten bör den tas bort så att inte svampsjukdomar får möjlighet att övervintra på växtdelarna.


Skörd av sparris
Bild: http://www.bhg.com/gardening/plant-dictionary/vegetable/


Kommentarer
Postat av: Erik Danielsson

Hur gör man om man inte hunnit skörda och plantan blivit 3-4 dm hög?

2011-04-25 @ 19:52:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0