Recept!

Vi har ju tidigare haft med några recept på saker man kan göra av kryddor och här kommer lite förslag på olika saker som man kan göra genom att använda sig av andra växter som finns i trädgården, såsom frukter och bär mm:

Pelargongelé
Ingredienser:
2kg äpplen
1 liter vatten
450g socker/ 6 dl saft
saft från 1 1/2 citron
20st blad från doftpelargon, t ex "Attar of Roses"; "Dr Livingstone", P. graveolens eller P. odoratissimum.

Gör så här:
1. Dela äpplena i bitar.
2. Blanda vatten och äpplebitar i en gryta.
3. Koka upp och låt det sedan sjuda tills äpplebitarna blivit mjuka.
4. Sila sedan saften och mät för att kolla hur mycket det blev.
5. Häll tillbaka saften i grytan och tillsätt socker efter receptet.
6. Tillsätt därefter citronsaft och pelargonblad. Hetta upp så att sockret får smälta. Låt blandningen koka i ca 10min.
7. Plocka upp pelargonbladen med en sked eller liknande och häll upp gelén i rena glasburkar.
8. Häll ev. på ett lager smält paraffin, eller sätt på locket direkt.
Låt gelén svalna innnan servering.


Bild (och recept): http://www.blomsterlandet.se/Smatt-och-Gott/Recept/Pelargon/pelargongel/14190
Äppelkaka
Tid: ca 1 timme
Ingredienser:
100g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
2-3 st äpplen
2msk strösocker
0,5 msk kanel

Utrustning som behövs: En form med löstagbar kant/ springform ca 22cm i diameter.
Gör så här:
1. Låt smöret bli rumsvarmt. Smör och bröa den form du ska använda.
2. Rör smör och socker, gärna med elvisp.
3. Tillsätt bakpulver och ägg och rör tills smeten blivit jämn och fin.
4. Blanda sedan i vetemjöl och mjölken. Rör tills du ser att det blandats omkring ordentligt.
5. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så att den blir jämnt fördelad i formen.
6. Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.
7. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
8. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Servera gärna med grädde eller vaniljsås för att lyxa till det lite extra!

Bild (och recept): http://www.recepten.se/recept/aeppelkaka.html

Jordgubbskräm (2 portioner)
Tid: 20 min
Ingredienser:
5 dl vatten
Saft från 1/2 citron
1 kg jordgubbar
400g socker
Maizena till redning

Gör så här:
1. Skölj och rensa bären. Blanda dem sen med socker och vatten i en kastrull.
2. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Skumma av och red under vispning med maizena utrört i kallt vatten.
3. Strö ett tunt lager socker ovanpå och låt svalna.
4. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk.
Tips: Om du vill kan du byta ut jordgubbarna mot blåbär, hallon eller björnbär mm.

Bild (och recept): http://www.recept.nu/1.1871/malin_soderstrom/efterratter_godis/frukt_bar/jordgubbskram

Potatismos
Ingredienser:
3 st,
medelstora och mjöliga, potatisar per person
0.75 dl mjölk (3 %) eller grädde
50g smör
salt
peppar, helst vitpeppar
muskot

Gör så här
1. Räkna först ut receptet för antalet personer som ska äta. Halvera eller dela potatisarna och koka oskalade i en stor kastrull med saltat vatten. Häll av vattnet när de är tillräckligt mjuka för att pressas, cirka 15 minuter. Tryck potatisarna genom en potatispress.
2. Värm gärna mjölken något i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Rör sedan i mjölken och smöret med en träslev och smaka av med salt, peppar och lite nyriven muskot efter smak. Fluffa till moset med träsleven.

Bild (och recept): 
http://www.recept.nu/1.7692/nigella_lawson/smaratter_tillbehor/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/potatismos
Inlagda rödbetor
Inlagda rödbetor passar bra till kalops, pyttipanna och även i sillsalladen på julbordet.
Tid: Måste stå i minst 2 dagar innan de är färdiga att serveras.
Ingredienser:
0.5 kg rödbetor
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
10 st kryddnejlikor
1 st liten bit pepparrot

Gör så här
1.
Tvätta och borsta rödbetorna och koka dem sedan mjuka. Det tar mellan 20 och 50 minuter.
2. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den över rödbetorna. Små rödbetor kan läggas in hela, stora blir bäst om de skivas eller skärs i klyftor. Se till att lagen täcker rödbetorna.
3. Låt stå svalt i minst 2 dygn.
Rödbetorna håller sig i mellan 6-12 månader.

Bild (och recept): 
http://www.recept.nu/1.2908/fredrik_eriksson/smaratter_tillbehor/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/inlagda_rodbetor
Färskpotatissallad
Vare sig man odlar potatis själv hemma, eller tar den lite mer enkla vägen och handlar i affären, borde man passa på att göra en härlig sallad med färskpotatis på sommaren!
Gör så här: Koka potatisen så att den blir lagomt mjuk. Deladen i halvor för att dressingen lättare ska kunna tränga in. En dressing som passar perfekt till potatis, och mycket annat, är ca 1 dl kallpressad olivolja, 1 pressad citron och 1/2-1 tsk salt. Blanda ner en näve spenatblad, 4-5 rädisor, 1 skivad avokado och 1/2 dl pekannötter. Servera med något gott grillat!

Bild: http://www.ica.se/Recept/farskpotatissallad-med-rucola-528805/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0