Orkidéer

Orkidéer är så fina och härliga och jag skulle kunna ha hur många som helst.
Men alla kanske inte är helt säkra på hur man ska sköta om sina orkidéer, därför tänkte jag nu ta och tipsa om hur du bäst får dina orkidéer att trivas.

Vattning
* När du ska vattna är det viktigt att du först lyfter på krukan och tittar på rötterna. Är rötterna gråa behöver din blomma vatten men är de däremot gröna ska du inte vattna. Om du är osäker på om du ska vattna eller inte är det bättre att vänta några dagar till. Det är större risk att du vattnar för mycket än för lite.
* Du vattnar genom att sänka ner krukan i en hink med vatten och sedan lyfta upp den och låta vattner rinna bort. Man kan också hålla krukan under vattenkranen och låta vattnet rinna.
* Har det kommit vatten i bladrosetten ska det torkas bort.

Näring
* Tillsätt näring i vattnet varannan vattning under sommaren. När orkidéen blommar under vintern ger man näring en gång i månaden.
* Använd alltid speciell orkidéenäring och dosera enligt anvisning på förpackningen.

Ljus
* När det kommer till ljus kan man placera sin orkidée i ett söderfönster under vinterhalvåret och i ett norrfönster under sommaren.
* De flesta orkidéerna blommar och växer bättre om de under vinterhalvåret får tillskottsbelysning. Man kan då gärna använda lysrör.I stället för att ha de tråkiga svarta och gröna klämmorna som sitter på stödpinnen kan man köpa andra finare. Det finns t ex klämmor som ser ut som insekter.
Man kan också köpa en stödpinne i färg så att det ger mer liv åt plantan.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0