Ogräs

Ja ogräs är väl inte precis trädgårdsodlarens bästa vän, men det går faktiskt att hålla ogräset under ganska bra kontroll bara man ser till att rensa ofta så att inte ogräsen hinner få ordentligt fäste. Här tänkte jag berätta lite om några olika slags ogräs som finns samt ge lite förslag på hur man bäst gör för att få bukt med dom små rackarna.

Det finns 2 olika sorters ogräs, nämligen...
Fröogräs...
Är ettåriga eller tvååriga. De ettåriga ogräsen gror, växer upp, blommar, producerar frön och dör under samma säsong. De förökar sig genom att fröna övervintrar och gror nästa säsong. De tvååriga fröogräsen bildar bara bladrosett första året och blommar, bildar frön och dör året därpå. Det finns ogräsfrön som kan ligga i marken i flera år innan de bestämmer sig för att gro. Ogräsfröna sprids med vinden, med djur och fåglar, via vatten, med jord som flyttas eller på människors kläder och skor.
Exempel på några ettåriga fröogräs: baldersbrå, svinmålla, våtarv och revormstörel.
Exempel på tvååriga: kardborre, kungsljus och löktrav.

Svinmålla
Bild: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/chenopodia/cheno/chenalb.html
...och Rotogräs
Rotogräs bildar också frön liksom fröogräsen, men många sprids främst med hjälp av välutvecklade rotsystem som bildar starka sidorötter, jordstammar eller sidoskott. Rötterna övervintrar och är ena hejare på att lagra näring, vilket gör plantorna ovan jord till riktiga överlevare. Många av rotogräsen kan också föröka sig genom att små rotdelar som vi missar vid rensningen bildar nya plantor. En avhuggen rot kan alltså resultera i ett helt nytt bestånd av ogräsplantor. 
Exempel på rotogräs: åkervinda, kvickrot, kirskål, knölklocka, tussilago, gråbo och ängssyra.

Kirskål
Bild: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/aegop/aegopod.html
Så här kan du bli av med ogräset:
Förebyggande arbete för att undvika att få ogräs i trädgården:

  • Se till så att det är ordentligt rensat vid nyplantering, ge växten en bra start med fin mullrik jord och vattna ordentligt tills plantan har etablerat sig.
  • Plantera inte för glest utan låt växterna täcka marken så snart det går. Plantera gärna in marktäckande växter mellan övriga perenner.
  • Täck marken runtomkring med bark och lägg eventuellt en markduk under. Markduk kan också användas under stenläggningar för att hålla helt ogräsfritt.
  • Var ute i god tid på våren och rensa ogräs.

Om ogräsen redan kommit:

  • Försök att rensa bort både rotogräs och fröogräs så tidigt på våren som möjligt. Är man ute i tid så blir det enklare att rensa senare på säsongen eftersom rötterna då inte hinner breda ut sig så mycket som när de får växa ifred.
  • Det går att bekämpa ogräs med en bärbar gasolbrännare. Eldflammans uppgift är att hetta upp ogräset så mycket att cellerna i växten börjar koka och förstörs, vilket dödar plantan. Nackdelen med den här metoden är att det kan innebära en stor brandfara under torra perioder och i närheten av torrt gräs.
  • Den gamla hederliga ogräshackan och skyffeljärnet, är bra för att skära av rötter och luckra upp jorden i rabatterna.
  • Skyffeljärnet skjuter man framför sig en bit under markytan.
  • Kloräfsa är också bra, både med långt skaft och som handverktyg.
  • För grävning krävs förstås en bra spade.
  • För ogräs med pålrot, som maskros, fungerar ett maskrosjärn.
  • På större ytor, helt täckta med exempelvis kirskål är det gräsklippare som gäller för grovarbetet med att trötta ut ogräset.


Några verktyg som kan vara bra att ha då man ska ta upp kampen mot ogräset.
Bild: http://www.trillium.se/tradgardsredskap.asp


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0