Odla i växthus

Att ha ett eget växthus där man kan odla upp egna kryddor, grönsaker och andra växter är något som många trädgårdsintresserade drömmer om. Det bästa med att ha ett växthus är att man i det kan odla växter som egentligen inte trivs i den zonen eller det klimatet som man bor i, t ex vindruvor eller vattenmelon. Att odla upp egna grönsaker och kryddor som man sen kan använda i mat mm är ju också väldigt roligt eftersom man då vet var de grönsakerna/kryddorna kommer från och vad de fått för näring osv.

Bild: http://www.coventgarden.se/Biotop3.htm

Ett växthus kan se ut på många olika sätt och du väljer själv efter egen smak om du vill ha ett stort eller litet växthus, om du vill ha värme i det för att kunna övervintra växter i det eller om du bara vill använda det på sommaren, du bestämmer!

Saker som kan vara bra att tänka på om du planerar att bygga/ köpa ett växthus:

  • Det bör finnas bra vädringsmöjligheter eftersom det lätt blir väldigt varmt på väldigt kort tid då det är soligt ute.
  • Har man ett större växthus kan det vara bra om dörren är ganska stor så att man enkelt kommer in i växthuset med jord mm.
  • Det är också viktigt att tänka på vart man placerar växthuset. Helst ska det vara solbelyst hela dagen och inte stå på en plats för nära träd eller buskar som riskerar att skugga det. Det bör stå på en plats där det inte blåser för mycket, då kan växthuset bli nerkylt. Det kan vara en fördel om man placerar växthuset i närheten av en vattentunna eller vattenkran.
  • Då solen är mycket skarp kan det vara bra att hänga upp en skuggväv eller fiberduk för att skugga plantorna så de inte torkar ut för snabbt eller blir brända av solen.
  • Det finns många olika material att välja på när man ska skaffa växthus och det vanligaste är att använda glas, som släpper in mycket ljus och som är enkelt att göra rent. Men det finns många andra alternativ, t ex polykarbonat och korrigerad plast.
  • Ska man driva upp plantor i växthuset kan det vara bra att ha en arbetsbänk eller liknande och kanske även någon bänk och bevattningsmatta om utrymme finns. En hylla att ställa krukor och arbetsredskap som t ex planteringsspade på kan också vara praktiskt att ha i växthuset.


Ett exempel på hur man kan inreda sitt växthus.
Bild: http://www.alltomtradgard.se/forum/view-thread.xml?thread_id=817542&forum_id=13

Exempel på vad man kan odla i växthuset:
Tomat
Gurka
Fikon
Olivträd
Vinranka
Paprika
Melon
Basilika
...och mycket annat!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0