Lästips- Böcker

Något som vi inte skrivit så mycket om på bloggen än är tips på bra böcker och hemsidor om trädgård för den lässugna. Tänkte därför ge lite tips på just detta för dej som känner dej lite sugen på att kanske köpa hem någon bra trädgårdsbok att läsa eller för dej som vill surfa in på en bra hemsida där du kan få ännu fler tips till en grönare trädgård. I det här inlägget kommer jag att börja med att ge lite tips på olika trädgårdsböcker som jag rekommenderar er att läsa, och för er som hellre går in på en hemsida om trädgård än läser böcker kommer snart ett nytt inlägg där ni får lite tips på bra trädgårdssidor att surfa in på. 

Några boktips:
Blombok- Rapport från en trädgård av Karin Berglund
I den här boken finns många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Här får vanliga och ovanliga växter ett ansikte och en historia t ex mistel, blåregn, kanadensisk blodrot, tolvgudablomma, storrams och myskmadra. Även snödroppar, liljor, rosor och violer finns omskrivna i boken. Poetiskt, lärorikt och beledsagat av sirliga tuschteckningar och vackra foton.
Boken finns b la att köpa på www.adlibris.com.

Bild: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174330764

Beskärningsboken
Den här boken beskriver klart och tydligt hur man ska gå tillväga då man ska beskära träd och buskar. Här finns lämpliga redskap, beskärningens grunder, prydnadsträd, buskar, rosor, slinger-, kläng- och klätterväxter, städsegröna växter, barrväxter, formbeskärning och mycket annat med! Dessutom finns en unik beskärningsnyckel som visar när de olika växterna ska beskäras, vilken typ av beskärning som passar bäst, blomningstider, tillväxt, zon och planteringsavstånd.
Boken finns att köpa på www.bokia.se och på www.adlibris.com.

Bild: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127356957

Kryddträdgården av Helena Kaasik
I den här boken möter du såväl perenna som ettåriga örtkryddor. Sammanlagt elva sorter som alla är smakrika och lättskötta och som gjorda för dig som aldrig odlat örter förr. Att kunna plocka färska kryddor till kvällens middag eller morgonens te är en sann glädje. Med sina olika karaktärer berikar örtkryddorna ditt kök och ditt liv. Och du behöver inte ens ha en trädgård för att lyckas, örtkryddor går utmärkt att odla i kruka.
Finns att köpa på www.bokia.se.

Bild: http://www.bokus.com/bok/9789150500332/kryddtradgarden/

Växtkomposition: Idéer från Enköpings parker av Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm, Ok
I Enköpings nyskapande parker kan man konsten att sätta samman växter och skapa lättskötta miljöer som både imponerar och inspirerar. Idéerna fungerar lika bra i en vanlig trädgård - växtkomposition är nyckelordet. I boken beskrivs hur man kan arbeta med växter för att skapa en harmonisk helhet i trädgården. Här finns massor av exempel på olika växtkompositioner. I denna bok finns också artbeskrivningar och odlingsanvisningar för många av växterna. Här finns även tips på hur man ska plantera växterna så att de avlöser varandra i rabatterna under hela växtsäsongen. Alla bilder i boken är tagna från Enköpings parker av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.
Finns att köpa på www.adlibris.com och www.bokus.com.
 
Bild: http://www.bokus.com/bok/9789100112394/vaxtkomposition-ideer-fran-enkopings-parker/

Hjälp, jag är med trädgård! av Anette Blåberg, Malin Köhlmark, Helena Helsing Mork och Kristina Kruhsberg
Den här boken är en guide genom årets alla månader. Vad gör man med sin trädgård? Hur får man det lika fint som hos grannen? När ska man hinna läsa all speciallitteratur som finns? Föds man med gröna fingrar? Kort sagt - hur vet man vad som ska göras och när? Hjälp, jag är med trädgård! är en helt ny typ av trädgårdshandbok. En praktisk nybörjarguide för den som vill ta tag i sin trädgård, men inte vet var man börjar. Innanför pärmar som tål jordiga händer har författarna samlat sina bästa tips om trädgårdsskötsel, enkelt sorterade månad för månad. Här finns även ett kapitel om praktiska redskap, en grön ordlista och gott om utrymme för egna anteckningar.
Finns att köpa på www.bokus.comwww.bokia.se och www.adlibris.com.

Bild: http://www.bokus.com/bok/9789173551083/hjalp-jag-ar-med-tradgard/

Rensa trädgården från kirskål, kvickrot, maskrosor, tistlar och annat ogräs av Susanna Hultin och Gunnel Carlson
I den här boken får du lära känna trädgårdens värstingar. Du får veta hur du förebygger en ogräsinvasion från grannen, hur du bekämpar ogräsen eko-smart och hur du kan utnyttja ogräsens mångfald i trädgårdsarbetet. I boken finns tips om enkla handrensningsmetoder, modern ekologisk ogräsbekämpning och ger dessutom exempel på hur ogräs kan användas som de värdefulla kulturväxter de många gånger är. Det här är en avslappnad och informativ bok, skriven av Susanna Hultin, hortonom och känd från SVT:s trädgårdsprogram Söderläge. Dessutom bjuder trädgårdsprofilen och programledaren Gunnel Carlson på humoristiska betraktelser ur sitt trädgårdsliv.
Boken finns att köpa på www.bokus.com, www.bokia.se, www.cdon.se och www.adlibris.com.
 
Bild: http://www.bokus.com/bok/9789155254353/rensa-tradgarden-fran-kirskal-kvickrot-maskrosor-tistlar-och-annat-ogras/

Odla i krukor av Andi Clevely
Att odla växter i kruka har de senaste åren blivit något av en trend. Det passar väldigt bra i stadsmiljö med begränsat utrymme, särskilt på balkonger, men det har blivit allt populärare även i vanliga trädgårdar. Krukodlade växter tillför något extra i form av utsökta blickfång och de kan lätt flyttas undan när skönheten falnar eller det är dags för vinterförvaring. I krukor kan allt från exotiska citrusträd och fikonbuskar till vanligare sommarväxter som fuchsior och praktsalvia odlas, och vi ska inte heller glömma läckerheter som sparris och kronärtskocka. Själva krukorna kan också utnyttjas som ett vackert utropstecken i rabatten. Boken "Odla i krukor" innehåller läckra designidéer, tips om val av växter och krukor och förstås många goda råd om det jordnära arbetet, eftersom krukodling kräver extra uppmärksamhet när det gäller vatten och näring.
Finns att köpa på www.bokia.se och www.adlibris.com.

Bild: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137131850

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0