KÖRSBÄR

Körsbärsbladlus Myzus cerasi
Symptom: Bladen på yngre toppskott böjer sig rejält inåt och kan bilda täta gyttringar. Körsbärsbladlusen är svart och glänsande.
Åtgärder: Ta bort de skadade bladen, men inte skotten. Kläm ihjäl lössen eller spruta med växtvårdsmedel, såpvatten eller ett pyretrum-preparat.

Bild: http://www.sciencephoto.com/images/download_lo_res.html?id=669230059

Körsbärsfluga Rhagoletis cerasi
Symptom: Insjunkna, missfärgade partier bildas på frukten. Fruktköttet blir förstört av vita larver. Då larverna är fullvuxna lämnar de frukten och kryper ner i marken för att förpuppa sig. Honflugorna lägger sina ägg i skalet på karten då de ännu är hårda. Sena sorter av söt- och surkörsbär är de som angrips värst av körsbärsflugan. Värdväxter är förutom körsbär även rosentry, skogstry, snöbär och hägg. 
Åtgärder: Klä in unga träd med fiberduk för att förhindra att flugorna når karten. Ta bort angripna bär. Täck marken med plast eller fiberduk så inte larverna kan krypa ner i marken och så att inte flugorna kan flyga upp.
 
Bild: http://russellipm-agriculture.com/insect.php?insect_id=137

Blom- och grentorka
Orsakas av svampen Monilia laxa.
Symptom: Vissna blomdelar hänger kvar på trädet efter blomning och angränsande skott dör. Det är blommorna som svampen angriper under blomningen, särskilt om det regnar när träden blommar.
Åtgärder: Välj motståndskraftiga sorter att plantera, t ex "Fanal", Nordia" och "Stevnbaer Brigitte". Klipp bort angripna skott 15cm in på frisk ved så fort du upptäcker angreppen. Välj en varm och luftig växtplats åt körsbärsträdet.

Bild: http://www.plante-doktor.dk/svamperigeteng.htm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0