Besöka parker och trädgårdar i Sverige

Det finns många vackra parker och trädgårdar i Sverige som man verkligen ska passa på att besöka under semestern för att njuta av lugnet och den härliga blomsterprakten som de erbjuder. Här är några parker och trädgårdar som finns att besöka i vårt avlånga land:

Bergianska trädgården, Stockholm
Den här parken, som ligger intill Brunnsparken i norra Stockholm, är från 1885 och innehåller fler än 7000 växtarter. De viktigaste delarna är örtkvarteren, den botaniska parken med sina insprängda rabatter, Victoriahuset med näckrosor, Edvard Andersons växthus, samt frukt och bärodlingarna.Hela trädgården är kulturminnesmärkt.
Öppetider: Parkens utomhusanläggningar är öppna dygnet runt alla dagar. Edvard Anderssons växthus har öppet februari-oktober dagl. 11-17. November-januari vard. 11-16 och helg 11-17. Vid storhelger stängt 1 januari, 25-26 juni, 24-25 och 31 december.
Läs mer om parken här: www.bergianska.se

Edvard Anderssons växthus.
Bild: http://www.bergianska.se/index_vaxthus.html

Rosendals slottsträdgård, Stockholm
Rosendals trädgård är en öppen trädgård för alla intresserade besökare. Trädgårdens viktigaste syfte är att demonstrera kulturåtgärder i park och trädgård genom att bedriva biodynamisk odling och pedagogisk verksamhet. I trädgården finns bl.a. en fruktträdgård med anor från 1860-talet, perennrabatter, vingård, blomsterfält, grönsaksodling, plantbod och en rosenträdgård.

Här finns även ett kafé där man under säsong använder trädgårdens egna grödor vid matlagning och bakning. Kaféet arbetar förutom med trädgårdens egna grödor, även med råvaror från KRAV-gårdar och ekologisk eller biodynamisk odling. Så här kan du enkelt sätta dig ner och njuta av det goda som serveras med ett gott samvete på hjärtat!
Öppetider: Har öppet dagligen från 14 februari till i slutet av oktober. Tiderna varierar beroende på vilken månad det är. I februari och mars är det öppet tisdag-söndag 11-16. I april är det öppet tisdag-söndag 11-17. Från maj t om september har man öppet måndag-fredag mellan 11-17, och på helgen mellan 11-18. Under oktober är trädgården öppen 11-16 under måndag-fredag och på helgen mellan 11-17. 
Läs mer om trädgården här: www.rosendalstradgard.se
 
Blomsterfält i Rosendals trädgård.
Bild: Privat

Sofiero, Helsingborg
I trädgården runt slottet som byggdes 1864 finns över 10 000 rhododendron-plantor, vilket även är en anledning till att tiotusentals människor varje år besöker Sofiero. Den äldsta rhododendron är över hundra år gammal och nio meter hög. Gustav VI Adolf hade ett brinnande intresse för denna fantastiska växt och var ofta ute i trädgården och pysslade om växterna, även efter att han blivit kung. Han fyllde bok efter bok med anteckningar om de olika exemplarens utveckling. Tack vare den har vi idag en av nordens största Rhododendron samlingar med nästan 10.000 plantor, varav mer än 300 olika arter och hybrider.
Öppetider: Parken har öppet dagligen mellan 10-18.
Läs mer om den vackra slottsträdgården här: www.sofiero.se

Bild: http://www.travelgatesweden.se/2006/12/14/hamlet-tycho-brahe-and-carl-linneaus/

Sollidens slottspark, Öland
Den vackra parken ligger kring kungafamiljens sommarslott utanför Borgholm och är uppdelad i olika trädgårdar, den italienska, den engelska och den holländska trädgården. I varje trädgård finns ett stort antal olika växter. I den italienska trädgården finns t ex buxbomshäckar, pergolor, thujor och många blommor. I den engelska trädgården finns vidsträckta gräsytor och inslag av sydländska trädarter som plataner, cypresser och tulpanträd. I den vackra holländska trädgården finns mängder av blommande perenner och rosor. I paviljongen visas utställningar med kungliga teman.
Öppetider: Dagligen kl 11-18 (entrén stänger kl 18).
Här kan du läsa mer om parken: http://www.sollidensslott.se/slottsparken.htm

Bild: http://www.oland.com/index.php?id=633&placid=37&lang=gb&template=0&PHPSESSID=gnwfmwofdmqcb

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0